Kako Postati Life Coach Trener

Kako Postati Life Coach Trener

Kako postati life coach trener u doba kada skoro bilo ko može držati motivacione govore?


Od osnovne škole učimo da moramo tragati za karijerom u kojoj ćemo biti uspešni. Uvek će postojati osobe kojima je potrebna motivacija kako bi lakše ostvarili svoje ciljeve. Posebno u vremenu kojem živimo jer način života nikada nije bio brži. Stoga, mnogi traže life trenere koji će im dati odgovore na mnoge nedoumice koje imaju.
Posebno u 21. veku ovaj posao je doživeo veliki razvoj. Uz to došle su brojne prepreke, pojava lažnih life trenera željnih brze zarade. Zbog takvih osoba često se ovo zanimanje naziva prodajom magle. Ukoliko pronađete stručnu, etičnu i iskusnu osobu koja vam može pomoći, onda će vam navedene predrasude pasti u vodu.

Šta je life coach ?

Među raznim zanimljivim zanimanjima 21. veka pronašao se i životni trener tj. life coach. Prvi put se life coach pojavio 1980. godine i od tada je počela ekspanzija ovog posla.
Postoje brojna određenja ovog zanimanja. Najprostije rečeno life coach pomoći će vam da na što bolji način savladate sve prepreke u životu. Uz pomoć trenera možete doći do odgovora na brojne nedoumice koje vas muče.


Osnovni zadatak life coach trenera jeste da pomognu svim klijentima odrediti i ostvariti sve ciljeve. Da li je reč o nekim poslovnim ili privatnim ciljevima sasvim je svejedno. Oni su tu da vas motivišu i usmere na pravi put.
Naravno, to ne znači da će trener uraditi sav posao umesto vas i da će vam zamišljeni cilj odmah se ostvariti. Nego, oni su tu isključivo da vas usmeravaju i pomažu da vi pronađete rešenje određeneog problema.
Life coach će pomoći svim osobama koje bezuspešno tragaju za svojim ciljevima. Ukoliko volite motivisati i pomagati drugima onda je ovo pravo zanimanje za vas!

Kako Postati Life Coach Trener

Life coaching kao zanimanje

Zbog izuzetno velike potražnje life coaching je postalo ozbiljno zanimanje koje svaki dan beleži porast. Pre nego što odlučite krenuti u vode životnog trenera važno je da imate potrebnu strast i želju da pomažete drugima. Potencijalnu zaradu ostavite na drugome mestu, jer je ovo posao koji bi trebao imati fokus prvenstveno na pomaganju klijentima.


Prvi korak je odrediti koja branša vas najviše zanima. Da li je to poslovna ili možda ljubavna sfera u kojoj želite pomoći ljudima. Ovo je na vama da izaberete put kojem ćete ići u vašoj budućoj karijeri life coacha.
Potrebno je istražiti i pronaći adekvatne kurseve koji će vam nuditi certifikat. Ovo je najvažniji korak jer cerfitikat će biti dokaz da ste ozbiljan trener koji je dovoljno edukovan da pomaže drugima. Takođe, ovo je odlično za vas jer prisustvujući na raznim seminarima i kursevima dodatno će unaprediti vaše znanje.
Kao i u svakom poslu, pa i u ovom – konstantno istraživanje i rad na znanju će vam otvoriti mnoga vrata. Stoga, ne budite lenji i redovno pronalazite nove kurseve koji će vam biti korisni. Dodatni plus je što većinu kurseva i seminara za životne trenere možete pronaći online.

Kako Postati Life Coach Trener

Promocija vašeg rada

Reklame, nalog na društvenim mrežama, blog su stvari koje će vam pomoći u promociji vašeg rada. Bez prisutnosti na internetu nećete moći proširiti mrežu vaših klijenata i propustiti ćete brojne prilike. Vaš fokus bi trebao biti i na promociji vašeg rada i kurseva koje ćete održavati. Promocija na internetu je zlatno pravilo za sve life coach trenere.
Ne zaboravite da vi u ovom poslu postajete firma. Vaše ime i prezime postaje brend. Zbog toga na adekvatan način reklamirajte brend kako bi potencijalni klijenti saznali za vas.


Ovo je zanimanje namenjeno za sve koji vole pomagati drugima. No, potrebno je više od volje. Odlazak na edukacije, marketinški plan i sposobnost da kreirate kvalitetne savjete za sve klijente su samo neke od stvari koje ovo zanimanje traži.
Životni trener je osoba sa više uloga. On je psiholog, predavač, najbolji prijatelj, motivator, stručnjak za finansije i sve ostalo što je potrebno određenom klijentu. Stoga, ne uzimajte zdravo za gotovo ovo zanimanje jer i ono se postepeno gradi.

Kako Postati Life Coach Trener

Give a Comment